Gezonder eten volgens de schijf van 5

De schijf van vijf werkt nog steeds! Sinds 1953 is in Nederland voor het bepalen of eten gezond is, de ‘schijf van vijf’ aangehouden. Op een gegeven moment werd getwijfeld aan het nut van zuivelproducten. Er werd sindsdien gesproken over de schijf van vier. Maar vijf rijmt natuurlijk lekker. Sinds jaren is de schijf van vijf er weer in volle glorie! De nieuwe schijf van vijf geeft behalve vijf groepen voedingsmiddelen ook vijf regels. De basis voor een gezonde voeding die de Schijf van Vijf aanbeveelt, zorgt voor voldoende voedingsstoffen. Deze kenmerkt zich door een ruime hoeveelheid brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en groente en fruit. Dit wordt aangevuld met zuivel, vlees, vis, eieren of vleesvervangers en een kleine hoeveelheid halvarine, margarine of bak- en braadproducten. Verder is voldoende vocht van belang. In alle gevallen is het eten van groente en fruit belangrijk. Wanneer je kiest voor een box zoals Dinnerly, Green Chef of Ekomenu ben je zeker van gezonde maaltijden.

De schijf van vijf

De groepen voedingsmiddelen zijn:

  1. Groente en fruit
  2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers
  4. Vetten en olie
  5. Dranken

Let op de volgende vijf tips om gezond te eten

  1. Tip 1: Eet gevarieerd: Eet alles. Telkens wordt weer ander voedsel bestempeld als gezond. Ontwijk de korte mode-grillen van gezond danwel ongezond en ga voor de lange termijn. Probeer zoveel mogelijk verschillende dingen te eten, dan zit je altijd goed.
  2. Tip 2: Eet meer groente en fruit: Groente en fruit is gezond. Probeer echt twee stuks fruit en twee ons groente te eten. Dat is minder makkelijk dan het lijkt. Groente en fruit bevatten vitamines. En vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Ze zijn onmisbaar voor de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam.
  3. Tip 3: Eet altijd maar telkens met mate: Een goed dagmenu bestaat uit drie hoofdmaaltijden en niet meer dan drie à vier keer iets tussendoor. Sla geen ontbijt, lunch of warme maaltijd over. Let bij het eten nog op het volgende; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver. Des te later op de dag, des te minder je verbrandt.
  4. Tip 4: Drink veel water: Maar drink wel veel water en dergelijke; dat vult en spoelt lekker door. Een goede vochthuishouding is erg belangrijk. Voldoende drinken is de eerste voorwaarde voor goede prestaties. Water is vaak ook een prima dorstlesser.
  5. Tip 5: Zondig af en toe: Kies bewust voor gezonde voeding, maar geniet ook van het eten! Af en toe eens een lekkere vette ongezonde hap is prima. Zo wordt het lichaam geoefend en raakt het niet gewend aan al dat luxe gezonde eten. Af en toe fastfood eten hoeft geen probleem te zijn als vervanging van een maaltijd.

Wat is gevarieerd eten?

Gevarieerd eten is best lastig. Telkens weer wat nieuws verzinnen. Maar probeer afwisselend te eten. Telkens is er wel weer wat anders ongezond of juist gezond. Wissel daarom af. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen krijgt. Wist je dat je bij Marley Spoon uit 40 gerechten per week kunt kiezen?

Hoe kan ik zelf gezonder eten?

Eet meer groente en fruit. Voldoe jij aan de norm van 2 ons groente, 2 stuks fruit per dag? Eet vis in plaats van vlees. Een moeilijke voor mannen die van vlees houden. Zondig af en toe, dat is prima om het lichaam actief te houden en om voor de rest de discipline erin te kunnen houden. En lees eventueel online meer over de schijf van 5 en hoe je dit praktisch kunt toepassen in je dagelijks leven.