Vegetarische maaltijdbox

Vegetarisch koken geeft een zeer gevarieerde, lekkere en voedzame tafel. Je kunt eindeloos variėren en combineren met grondstoffen en smaken. Alle moderne gezondheidsvisies benadrukken nu het belang van een fruit- en groenten-rijke voeding. De vegetarische keuken voldoet daar per definitie aan. Plantaardige eiwitten als noten, granen, linzen, kikkererwten en soya geven de nodige hoogwaardige proteļnen. Per gewicht bevatten ze bovendien meer eiwitten dan de meeste vleessoorten. Maargoed, veel mensen vinden het toch lastig om hier dagelijks mee bezig te zijn. Als je in de supermarkt loopt pak je toch net weer die vertrouwde ingredienten waar je altijd mee kookt. Een vegetarische of veganistische maaltijdbox kan je daarbij helpen!

Tegenwoordig zien we dat steeds meer maaltijdboxen zich toeleggen op de “vega” markt. Bij Hello Fresh en Marley Spoon heb je wekelijks de keuze uit 12 recepten, waarvan vaak 3 – 5 vega-recepten.

De vega-levensstijl
Even een lesje Vegetarisme; wat verstaan we hieronder: Vegetarisme is die voedingswijze die geen gebruik maakt van producten die afkomstig zijn van gedode dieren. Dit betekent praktisch dat men geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, enz. eet. Als eiwitvoorzieners gaat men dan wel gebruik maken van dierlijke producten als melkproducten, kazen, boter, eieren e.d., en ook van plantaardige proteïnen als noten, zaden, pitten of bijvoorbeeld peulvruchten. Vegetariėrs die dierlijke producten gebruiken verwachten wel dat dieren in hun ‘overeenkomst’ (melk, eieren, honing in ruil voor voedsel, onderdak, bescherming en verzorging) goed behandeld worden.

vegetarische-maaltijdbox (1)

Vegetarisch eten
Steeds mensen zijn het dagelijkse en eentonige menu van vlees-aardappelen-(wat) groenten meer dan beu. Vandaar dat pasta’s, diverse rijstsoorten, granen, nieuwe en exotische groenten en fruit, oude ‘vergeten’ groenten heel populair worden. Ook het enorme gamma van vegetarische vleesvervangers op basis van linzen, kikkererwten, soya, enz is voor velen een aangename verrassing. Vegetarisch koken is voor hen een wereld van afwisseling die open gaat. Soms hoort men nog wel eens het beschimmelde argument dat vegetarisch koken ingewikkeld zou zijn, maar de ervaring toont dat juist het omgekeerde waar is. Een vegetarische maaltijd klaarmaken kan op een recordtijd. Eenpansgerechten bijvoorbeeld kunnen op 15 of 20 minuten bereid worden. Een Indonesische nasi goreng, een Italiaanse risotto of een Indische pullau en een gebakken eitje of wat kaas zijn snel te bereiden. Een maaltijdbox die hierop focust ondersteund je hierbij. In de box vind je alle ingrediënten en recepten om deze maaltijden te kunnen koken.

Het vegetarisme hecht, sinds zijn ontstaan, ook meer belang aan het gebruik van granen, groenten en fruit. Dit vind je dan ook volop terug in de maaltijdboxen. Zo ontstaat het meest evenwichtige van alle voedingssystemen. Vandaar dat het vegetarisme zo’’n goeie resultaten geeft op het vlak van de gezondheid: vegetariėrs leven gezonder. Meer en meer mensen voelen zich daarom tot het vegetarisme aangetrokken. Daarbij komt nog het groeiend belang van een ecologisch bewustzijn. Dit alles maakt dat vegetarisme ook de snelst groeiende voedingsleer is bij jongeren, maar ook bij de oudere generatie’s. HelloFresh, Marley Spoon en bijvoorbeeld Ekomenu en Willem en Drees zijn maaltijdboxen die hierop inspelen. Hieronder hebben we een klein overzicht geplaatst met de diverse foodboxen waar je uit kunt kiezen.

Welke veggie-maaltijdboxen zijn er allemaal?

HelloFresh: Kies wekelijks uit 12 gerechten (+/- €40,95)
Marley Spoon: Zelf je box samenstellen (+/- €41,95)
Ekomenu: Een speciaal vegetarisch menu (+/- €41,88)
Willem en Drees: Wekelijks een nieuw vegetarische beebox (+/- €41)
De Krat: Een krat vol groenten en vleesvervangers (+/- €41)

Daarnaast zijn er een aantal boxen die we deels aanmerken als Vega. Voorbeelden zijn de Familiebox en de Allerhande Box. Hier zitten vaak vega-gerechten in, maar worden aangevuld met gerechten met vlees en vis. Dus niet 100% vega!

Ekomenu
Een van de beste mogelijkheden is Ekomenu. Deze maaltijdbox is volledige gefocust op gezondheid. De recepten worden samengesteld aan de hand van de schijf van 5. Op de website van ekomenu kun je diverse menu’s kiezen (waaronder ook koolhydraatarme en glutenvrij bijvoorbeeld). De boxen zijn te bestellen voor 2 of 4 personen. Daarnaast kun je een keuze maken uit 3 of 4 gerechten per week. Je zit niet vast aan een abonnement voor een langere periode maar kunt elke week pauzeren of opzeggen.

Wat voor vegetarisch recepten vind je in de box?
Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten als je een maaltijdbox besteld hebben we de recepten van de afgelopen weken voor je opgezocht en een paar opties uitgekozen. Wat zou jij wel eens willen proberen? Zoals je kunt zien is het een mix van de Hollandse- en wereldkeuken.

  • Japanse misosoep
  • Pullau met erwtjes en bloemkool
  • Indiase rijst met spinazie
  • Guacamole
  • Salade van aardappelen, komkommer en erwtjes.
  • Broccoli met yoghurt en rijst
  • Taboulé
  • Banaanpakora met pasta
  • Chinese zoetzure groenten met soja en ananas