Welke aardappelen zijn geschikt om te koken?

Welke aardappel koken – Voor welk gebruik? Om gewoon gekookte aardappels te koken bij vlees of vis en groenten, als gebakken aardappelen of juist voor gebruik in een romige aardappelpuree. In principe is geen enkele soort echt verkeerd, maar de diverse aardappel recepten kunnen wel heel veel lekkerder worden klaargemaakt door het gebruik van de juiste aardappelen. Veel maaltijdbox aanbieders zoals Ekomenu en HelloFresh gebruiken aardappelen in hun recepten. Het wordt op verschillende manieren toegepast. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten aardappelen.

Welke aardappel koken

Aardappelen kunnen grofweg worden verdeeld in twee soorten:

  • vastkokende aardappelen
  • bloemige aardappelen

Hierbij geldt dat vastkokende aardappelen hun vorm behouden na het koken. Deze zijn dus altijd goed om te bakken, of om te gebruiken in een aardappelsalade. Bloemige aardappelen vallen snel uit elkaar, waardoor deze juist heel geschikt zijn om als gekookte aardappels op te dienen of te gebruiken voor een aardappelpuree.

Welke aardappel koken voor welk recept?

  • Aardappelsalade – Charlotte, Eersteling, Krieltje, Nicola, Inova, Opperdoezer Ronde
  • Aardappelen bakken –  Alpha, Annabelle, Bildtstar, Bintje, Charlotte, Eersteling, Frieslander, Krieltje, Nicola, Redstart, Victoria
  • Aardappelen frituren ofwel zelf patat maken – Bintje, Doré, Frieslander, Nicola
  • Aardappelen uit de Oven – Alpha, Bildtstar, Eersteling, Eigenheimer, Nicola, Redstar
  • Aardappelen koken – Alpha, Annabelle, Bintje, Bildtstar, Eersteling, Redstar, Victoria
  • Aardappelen poffen – Alpha, Bintje, Frieslander, Victoria
  • Aardappelpuree maken – Alpha, Doré, Eigenheimer, Irene, Laura

Kooktijden vergelijken

  • Aardappelen koken heel – reken op 20 tot 25 minuten kooktijd
  • Aardappelen koken in grove stukken gesneden – reken op 15 tot 20 minuten kooktijd
  • Aardappelen stomen heel – ongeveer 30 minuten
  • Aardappelen stomen in parten gesneden – 30 minuten
  • Aardappelen bakken heel met schil – 90 minuten
  • Aardappelen bakken geschild en in stukjes gesneden – 40 minuten

Voor het bakken van verse aardappelen is er wel een extra tip:

  • Kook de aardappelen voor (geschild of ongeschild), eventueel in partjes gesneden voor ongeveer 10 tot 15 minuten totdat deze bijna gaar zijn
  • Zet hierna een grote koekenpan op het vuur met olie of boter en laat deze goed warm worden
  • Bak de voorgekookte aardappelen hierin gaar, totdat deze een mooi goudbruin krokant korstje hebben gekregen en de binnenkant zacht is – in ongeveer 5 tot 10 minuten
  • Bestrooi de zelf gebakken aardappelen met wat kruiden, zoals zout en/of peper of wat peterselie, bieslook of selderij – als optie.

Aardappelsalade

  • Voor het maken van een aardappelsalade, kook dan de aardappels in water dat al aan de kook is. Ze blijven dan steviger en zijn makkelijker te verwerken in een aardappelsalade.
  • Voeg eventuele dressing toe aan de aardappelsalade als deze nog redelijk warm zijn. De dressing trekt dan veel beter in