Glutenvrije Maaltijdbox

Mensen met gluten allergie zijn gebonden aan een glutenvrij dieet. Door dit dieet strikt te volgen kunnen darmen herstellen en zijn de klachten onder controle te krijgen. Een glutenvrij dieet betekent dat tarwe, rogge, gerst, spelt, haver en kamut vermeden moeten worden. Ook sporen van gluten moeten vermeden worden. De granen worden onder andere verwerkt in brood, koek, taart, couscous, pasta, pizza, bami en andere deegwaren. Maar ook in soepen, sauzen, snoepjes, snacks (kroketten, frikadellen, bitterballen, bami-/nasischijven, kaassoufflé) en bier worden deze granen vaak gebruikt. Bekijk ook onze informatie over koolhydraatarme boxen.

Wat is een glutenvrije maaltijdbox?

Op dit moment is er in Nederland 1 aanbieder die glutenvrije boxen verkoopt; Ekomenu. Helaas kunnen HelloFresh en Marley Spoon nog geen volledige glutenvrije recepten leveren in een volledige box (wel incidenteel geschikte recepten). Bij Ekomenu kun je kiezen uit verschillende leefstijlen en allergieën.

Glutenvrije producten voor een glutenvrij dieet
Wanneer bij de bereiding van de voedingsmiddelen glutenbevattende granen zijn gebruikt, wordt dit op het etiket van het product vermeld. Echter is de vermelding ‘kan sporen bevatten’ niet wettelijk verplicht en kan het voorkomen dat het product wel in aanraking gekomen is met de glutenbevattende granen. Een aantal fabrikanten maakt hier melding middels de tekst ‘kan sporen bevatten van

Winkels met glutenvrije producten
Bij de grote supermarkten is vaak een speciale afdeling met glutenvrije producten. Hier worden speciale bloem, koekjes, brood, pizzabodems, pasta en cake verkocht. Ook in natuurvoedingswinkels worden producten voor een glutenvrij dieet verkocht. Daarnaast is er een groot aanbod van webwinkels die zich speciaal richten op glutenvrije producten.

Wat is glutenvrij eten?

Voor het bereiden van glutenvrij eten moet rekening worden gehouden met een aantal factoren. Het begint met de ingrediënten die bij de bereiding van het eten gebruikt worden. Hiervoor geldt uiteraard dat dit glutenvrije producten moeten zijn. Daarnaast moeten het keukengerei en de keukenmachines ook ‘glutenvrij’ zijn. De toebehoren moeten eerst schoongemaakt worden wanneer deze gebruikt zijn bij de bereiding van andere glutenhoudende gerechten.

Glutenvrije ingrediënten

In Nederland is het verplicht om op het etiket te vermelden of er bij de bereiding van het product glutenhoudende granen gebruikt zijn. Wanneer deze niet op het etiket vermeld zijn, betekent dit niet automatisch dat het product niet in aanraking is geweest met producten die gluten bevatten. Wanneer op de verpakking staat dat het product glutenvrij is, houdt dit in dat de ingrediënten niet in aanraking zijn gekomen met producten met gluten.

Let op het keukengerei
Bij het bereiden van glutenvrij eten moet niet alleen op de ingrediënten gelet worden. Belangrijk is dat alles dat gebruikt wordt bij het bereiden van het gerecht goed schoongemaakt is. De messen, planken, schalen, kommen, mixer etc. moeten goed gereinigd zodat wordt voorkomen dat alsnog gluten bij het glutenvrije gerecht komen en klachten kunnen optreden.