Koolhydraatarme maaltijdbox

Veel diëten zijn gebaseerd op koolhydraatarm eten en dat is natuurlijk niet zonder reden! Geraffineerde koolhydraten zorgen voor de grote opmars van dikke, ongezonde mensen. Wij hebben daarom nu 9 Redenen om Nu met Koolhydraatarm Eten te beginnen. Fastfood, frisdranken, chips, snoep en vele andere zorgen voor de “volslankere” mensen aan de andere kant van de oceaan. Helaas is er ook een enorme stijging van onder andere obesitas in ons land.

Pas wel op, niet alle koolhydraten zijn slecht. De goede koolhydraten zijn vezelrijk en zijn niet zo makkelijk af te breken. Die geven ook niet zo snel opnieuw honger!

1. Maakt makkelijk dik
Ieder mens heeft glucose, een koolhydraat, nodig om te kunnen leven. Het is dé voedingsstof voor de hersenen. Als we echter teveel (snelle) koolhydraat eten, zal er te veel glucose in je lichaam komen. Dan wordt door de pancreas te veel insuline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de suikers worden opgeslagen in je lichaam als vet. Ook zal je lichaam geen vet of eiwit meer gaan verbranden. Je wordt dus dikker. Daarnaast heeft het geen effect op de ghrelin- en leptinhormonen, die ervoor zorgen dat je je vol voelt. Koolhydraatarm eten is dus essentieel als je wilt afvallen.

2. Vergroot de kans op ziekten
Koolhydraatrijk voedsel vergroot het risico op hart en vaatziekten. Dit komt omdat het een negatieve invloed kan hebben op het vetgehalte (de glyceryltriësters). Dit kan het proces van aderverkalking versnellen. Daarnaast kan een te grote hoeveelheid glyceryltriësters ook voor pancreatitis (alvleesklier ontsteking) zorgen. Koolhydraatarm eten houdt dus hopelijk gezonder!

3. Slecht voor je gebit
De tandarts geeft altijd aan dat je niet zoveel moet snoepen of zoete sapjes moet drinken. Dat is niet voor niets! De koolhydraten worden in de mond door bacteriën omgezet in zuur. Zuur zorgt voor tand erosie. Dit betekent dat het glazuur of het wortelcement wordt opgelost. Wees dus voorzichtig met wat je drinkt en eet. Als je suikerhoudende drank wil drinken, gebruik een rietje! Dit beschermt in ieder geval je gebit. Als je wilt snoepen, liever een keer alles dan de hele dag een beetje. Koolhydraatarm eten is een goed idee om je gebit te beschermen

4. Kan depressies veroorzaken
Uit onlangs verschenen onderzoek blijkt dat geraffineerde koolhydraten tot een verhoogde kans op depressie kan lijden. Dit geld voor vrouwen na hun menopauze. De onderzoekers hebben een onderzoek waar meer dan 70.000 vrouwen aan meededen, van het National Institutes of Health, onderzocht. Ze ontdekten dat het gebruik van veel geraffineerde koolhydraten, gecombineerd met suikers en geraffineerde granen, gelinkt kan worden aan een verhoogd risico op depressie.

Als je daar in tegen kiest voor koolhydraatarm eten en begint met; vezels, graan, fruit zonder sap en groenten, heb je een lagere kans op depressie

5. Werkt verslavend
Zo blijken snelle koolhydraten verslavend te werken. Het blijkt dat wanneer laboratoriumratten de keuze hebben tussen koolhydraten en cocaine, zelfs als ze al verslaafd zijn aan cocaïne, bijna altijd voor de snelle koolhydraten kiezen! Mensen blijken ook heel moeilijk van suiker af te kunnen komen! Je blijft maar suikers eten.

6. Niet zo essentieel
Voor sporters zijn koolhydraten zeer essentieel. Door het snelle verbruik van glucose is nieuwe glucose nodig om weer tot een acceptabel bloedlevel te komen. Voor mensen achter een computer is dit niet essentieel. Ze verbruiken het niet zo snel, dus het hoeft niet zo snel aangevuld te worden. Snelle koolhydraten zijn niet altijd zichtbaar. Het hoeft namelijk niet zoet te zijn! Zo is er aan 80% van de gefabriceerde voedingsmiddelen extra suiker toegevoegd. Koolhydraatarm eten is daarom lastiger dan het lijkt.

7. Evolutionair gezien erg nieuw
Het menselijke ras heeft heel erg lang koolhydraatarm eten gegeten. Dit is pas veranderd sinds we stopten met jagen en verzamelen. We zijn toen begonnen met het verbouwen van granen. Dit heeft ziektes veroorzaakt die voorheen niet bekend waren. De hersenomvang nam af en de lengtegroei stokte. Daarnaast zijn de genetische veranderingen die snelle koolhydraten te weeg zouden kunnen brengen niet makkelijk te herkennen. De ziektes komen pas laat naar voren en zouden dan al doorgegeven zijn aan het nageslacht.

7. Evolutionair gezien erg nieuw
Het menselijke ras heeft heel erg lang koolhydraatarm eten gegeten. Dit is pas veranderd sinds we stopten met jagen en verzamelen. We zijn toen begonnen met het verbouwen van granen. Dit heeft ziektes veroorzaakt die voorheen niet bekend waren. De hersenomvang nam af en de lengtegroei stokte. Daarnaast zijn de genetische veranderingen die snelle koolhydraten te weeg zouden kunnen brengen niet makkelijk te herkennen. De ziektes komen pas laat naar voren en zouden dan al doorgegeven zijn aan het nageslacht.

9. Koolhydraten maken je emotioneler
De kinderen van tegenwoordig lijken wel emotionele bommetjes. De grote hoeveelheden aan energydranken, die boordevol suikers zitten, zorgen voor meer insuline. Een enorme stijging van insuline en daarbij horende daling van bloedsuiker kan gevolgen hebben voor je emotionele toestand. Glucose is namelijk de brandstof van de hersenen. Een tekort aan glucose zorgt voor hormoonproductie en hebben zo invloed op de gemoedstoestand.

Maaltijdboxen met weinig koolhydraten

Wil je wekelijks letten op je koolhydraat inname? Check dan maaltijdboxen als Ekomenu of HelloFresh. Zij bieden wekelijks recepten met extra focus op koolhydraten zodat dit perfect aansluit bij jouw leefstijl en doelen.