Een maaltijdbox voor senioren

Ondervoeding bij senioren moet vliegensvlug aandacht krijgen. De beelden van ondervoede kinderen in Afrika staan op ons netvlies gebrand. Het blijft te gek voor woorden dat de welvaart zo ongelijk verdeeld is. De drang naar geld, olie en macht voorkomt deze balans in de wereld. Extra wrang is dat obesitas in veel Westerse landen het grootste voeding gerelateerde probleem is. Ondervoeding komt niet alleen in ontwikkelingslanden voor. Ook binnen onze eigen landsgrenzen is het een groot probleem. Dit keer zijn niet kinderen, maar senioren de dupe.

Maaltijdbox voor ouderen

Er is op dit moment niet een speciale aanbieder die maaltijdboxen voor bejaarden op de markt heeft gebracht. Leveranciers als Foodconnect, uitgekookt, Apetito, vers aan tafel of maaltijdservice.nl bieden kant en klaar maaltijden aan. Toch zijn er nog veel ouderen die zelf willen koken. Een maaltijdbox zou voor hen echt een uitkomst bieden. Wellicht dat HelloFresh of Ekomenu binnenkort wel een speciaal aanbod voor senioren heeft. Zodra hier meer informatie over bekend is delen we dat direct.

Groot probleem volksgezondheid
Maaltijdboxchef.nl maakt zich bezorgd over dit probleem dat zich op grote schaal voordoet. Volgens onderzoek lijdt 25 tot 40% van de senioren in Nederlandse ziekenhuizen aan ondervoeding. In de thuiszorg en in verpleeghuizen schommelt het percentage tussen de 15 en 25%. Ondervoeding verlaagt de weerstand, heeft een negatief effect op de lichamelijke en geestelijke conditie en kan leiden tot een voortijdige dood. Het is 5 voor 12: de hoogste tijd om maatregelen te treffen. Dat zijn we schatplichtig aan de generatie die ons grootgebracht heeft.

Extra pluspunt voor senioren
Serveer gezond en veilig bereide maaltijden aan senioren Ouderen met een verhoogd risico op ondervoeding hebben baat bij smaakvolle maaltijden die gezond en veilig bereid zijn. Het serveren van deze maaltijden heeft een positief effect op het gewicht van ouderen. Het samenwerken in een ‘gastroteam’ van keuken, verpleging en verzorging draagt bij aan het verminderen van risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Gent en het Center For Gastrology in Leuven, die onderzoek deden naar ondervoeding bij ouderen. Fair4NL draagt dit initiatief een warm hart toe.

Recht op smaak is een mensenrecht
Maaltijdboxchef.nl is namelijk een pleitbezorger dat eten niet alleen veilig en gezond moet zijn, maar ook lekker. De gemiddelde senior heeft een verminderd smaakvermogen. Ook de reukzin is vak afgenomen. Minder smaak leidt tot minder trek in eten, een tekort aan belangrijke en zelfs tot ondervoeding. In zorginstellingen komt de smaak van het eten vaak pas op de tweede plaats. Selectieve smaaksturing is daarom noodzakelijk. Recht op smaak is een mensenrecht! Trek je met ons mee ten strijde.